Piilosta-projektista kasvoi Olipa kerran Itula -taideteos

Maaliskuussa alkanut taideprojekti jatkaa nyt elämäänsä taideteoksena. Taiteilija Veera Metso osallisti meitä itulalaisia taideprojektipilottiin, jossa työyhteisön piilossa olevat voimavarat tuodaan näkyviin taiteen keinoin. Haastattelujen kautta taiteilija tunnisti meissä erilaisia vahvuuksia ja lopputuloksena syntyy taideteos, joka toimii nyt raikkaana ja piristävänä katseenvangitsijana Itula Oy:n pääkonttorin aulatilassa. Mielenkiintoista ja hauskaa teoksessa on myös se, että se on maalattu suoraan ItuGraf-paneelin peltikasetin pintaan.

Veeran ideoima Piilosta-projekti on osa Kaakon taiteen koulutusta, jossa saatetaan yhteen yrityksiä ja taiteilijoita. Näin Itulan hallituksen puheenjohtaja Jukka Itkonen kertoo projektista:

”Aloitimme yhteistyön Veeran kanssa kirjeen perusteella, jossa Taide ja työelämä -koulutuksen pääkouluttaja Elina Aho kyseli kiinnostustamme tulla mukaan pilotiksi projektiin, jossa työelämän voimavaroja pyritään löytämään ja vapauttamaan taiteen keinoin.  Veera oli mukana Lappeenrannassa järjestetyssä Taide ja työelämä -koulutuksessa, jonka järjestäjänä toimi Kaakon taide ja Taiteen edistämiskeskus.

Tartuimme kutsuun, vaikka projektin tavoite ja Veerakin olivat meille ennalta tuntemattomia. Veeran ensitapaamisen positiivisuus loi kuitenkin meihin uskoa, että ajankäyttö voisi tuoda meille jotain uutta ja kokematonta. Loppuraportin lisäksi pilotista syntyisi taideteos, jonka Veera tekisi projektin tuloksena yhdessä hyväksytystä aiheesta.

 

Sopimuksen mukaan Veera tuli meille maaliskuussa 2019 viikoksi ”haistelemaan” Itulan ilmapiiriä ja tekemisen meininkiä. Haastattelujen lisäksi viesti oli, että jokaisen tulisi jatkaa töitään normaalisti. Veera otettiin hyvin vastaan. Hän oli kiinnostunut Itulan voimavaroista ja haasteista. Henkilöstölle tuli nopeasti tunne, että olemme samassa veneessä ja soudamme samaan suuntaan. Syntyi piirrettyjä henkilökuvia, jotka liimattiin ruokailutilan seinään kaikkien nähtäväksi. Ajanjaksoon sijoittui myös myynti- ja markkinointikoordinaattorimme äitiyslomalle lähdön kahvitilaisuus, johon Veera loitsi musiikillaan hienon ja herkän tunnelman.” 

Veera_haastattelukuvat.jpg
Kuvassa seinällä haastattelujen yhteydessä Veeran piirtämiä henkilöhahmotelmia ja haastattelujen muistiinpanoja. Henkilöhahmotelmat Veera piirsi katsomatta paperiin; käsi piirsi ja Veera keskittyi kuuntelemaan haastateltavaa henkilöä.

”Viikko meni nopeasti ja jo lopulla viikkoa Veera esitti taideteoksen nimeksi ”Olipa Kerran Itula” -nimistä tarinaa, joka maalattaisiin paneelituotteemme peltikasetin näkyviin jäävälle pinnalle. Loistava ajatus kaikkien mielestä. Maalaus valmistui toukokuun alussa ja nähtyäni valokuvan työstä ihastuin siihen niin, että päätimme jättää julkistuksen TYHY-päivämme kohokohdaksi 14.6.2019, jolloin koko henkilökunta ja hallitus kokoontui konttorimme aulaan. Kommentit lopputuloksesta olivat pelkästään positiiviset.

Veera onnistui kaivamaan lyhyessä ajassa meistä uutta energiaa. Aiemmin taidetta PK-yrityksen sisäisten voimavarojen lisääjänä tai ilmapiirin luojana oli vaikea hahmottaa. Uskon, että ”Olipa Kerran Itula” -tarina sai jatkoa tällä teoksella. Jatko-osa on varmasti tulossa!”

Veera_ja_taulu.jpg
Olipa kerran Itula -taideteos paljastettiin 14.6.2019 Itula Oy:n pääkonttorin aulatilassa vau-huudahdusten saattelemana. Kuvassa Veera esittelee teoksen elementtejä ja avaa niiden taustoja.

Luovutustilaisuudessa kuulimme haastattelujen pohjalta Veeran kirjoittaman tarinan Olipa kerran Itula. Tarina kokosi kauniisti meidän kaikkien ajatuksia ja Itulan ytimen yhteen. Oli kerran Itula -tarinassa korostuivat mm. rohkeus  ja kyky oppia kokemuksen kautta. 

Veera_ja_Jukka.jpg
Taiteilija Veera Metso luovutti teoksen Itula Oy:n hallituksen puheenjohtajalle Jukka Itkoselle. Onnistuneen taideprojektin lopputuloksen vieressä on tyytyväisten osapuolien helppo hymyillä!